Article 33 of the Fourth Geneva Convention which reads in part:
“Individual responsibility, collective penalties, pillage and reprisals. No protected person may be punished for any offense he or she has not personally committed. Collective penalties and likewise all measures of intimidation or of terrorism are prohibited.”
Demolishing the homes of relatives of Palestinians who allegedly harmed or attempted to harm Israeli civilians or security personnel is prohibited collective punishment and is one of the most extreme measures used by Israel. According to data compiled by B’Tselem, over the last several decades Israel has demolished hundreds of homes, leaving homeless thousands of people who had done no wrong and were not suspected of any wrongdoing. It is an immoral and unlawful policy. Al-bireh Society, U.S. condemns such international human rights violations and calls upon all advocates of peace and justice to join it in its condemnation and calls to end the occupation.
Al-bireh Society U.S. also strongly condemns the recent Israeli Settler attacks and vandalism on the Bir Wal Ehsan mosque in our beloved city of Al-bireh. People everywhere must be allowed to observe and practice their faith in peace, as affirmed in the Universal Declaration of Human Rights. Religious sites and all places of worship and contemplation should be safe havens, not sites of terror or bloodshed. This attack on the Bir Wal Ehsan mosque is not an isolated incident but one that is in lockstep with a history of settler colonial violence against our brethren in occupied Palestine. We will continue to support our Palestinian brethren in calling for the removal of all settlements, which have been declared a violation of international law, from all of occupied Palestine.
بيان شجب و إدانة
مثل خفافيش الظلام و كعادتهم قامت مجموعة من قطعان المستوطنين الذين يحتلون مغتصبة جبل الطويل في البيرة ، ممن يطلقون على أنفسهم مجموعة تدفيع الثمن بألإعتداء على مسجد البر و ألإحسان شرقي المدينة و أحرقوا بعض أجزائه و عاثوا خراباً بممتلكات المسجد .
لقد دأب هؤلاء الفاشيست العنصريون على تكرار ألإعتداءات على ممتلكات المواطنين في مدينة البيرة و تهديد حياتهم و أمنهم(الكثير من هؤلاء المواطنين يحملون الجنسية الاميركية) على مرأى و مسمع جيش إلإحتلال إلإسرائيلي دون أن يحرك ساكناً لوقف هذه إلإعتداءات ، أو أن يحاسب مرتكبيها ، بل على العكس قام بدعم هؤلاء و تشجيعهم ، على نحو يخالف النصوص و القوانين الدولية التي تلزم دولة إلإحتلال بحماية سكان ألأرض المحتلة ، بينما يلتزم سفير الولايات المتحدة الصمت تجاه إعتداءات كهذه.
إننا في جمعية البيرة في أميركا ، كما كافة المغتربين من أبناء مدينتنا ندين و نشجب هذا إلإعتداء الآثم ضد مسجد البر و ألإحسان و كل الممارسات و ألإعتداءات العنصرية ألأخرى التي يراد منها ترويع آلآمنين و ألإعداد لتنفيذ صفقة القرن المشؤومة و تنفيذ مخطط الضم ، و نطالب الهيئات الدولية ذات الاختصاص بملاحقة قطعان المستوطنين و حكومة الاحتلال قانونياً و على مختلف الصعد و سنفعل ما بوسعنا بالطرق القانونية المتاحة لحماية أبناء جاليتنا و أسرهم و عموم الشعب الفلسطيني من قطعان المستوطنين .
جمعية البيرة – أميركا